Besodemieterd
In besodemieterd beschrijft Brinkman pakkend zijn jeugd in het Na-oorlogse Rotterdam met armoede, misbruik, alcoholisme, huiselijk geweld een jeugdtrauma en de angsten die zijn latere leven bepalen
‘Besodemieterd’: Een boek van Bertus Brinkman
Dit deels autobiografische verhaal speelt zich af in het na-oorlogse Rotterdam en het Katholieke Limburg. Geschreven vanuit de beleving van hoofdpersoon Gijs. Hij heeft lange tijd een turbulent leven geleid dat zich kenmerkt door een patroon van elke drie jaar van baan of van relatie te willen wisselen. Hij is opgegroeid in een weinig harmonieus gezin met een vader die vanuit frustratie naar de fles grijpt en agressief gedrag vertoont, en een moeder die doodongelukkig is en wil vluchten, maar niet durft. In de vele huiselijke en echtelijke ruzies die beschreven worden, ontfermt Gijs zich over zijn zus Johannaatje. Bij hun grootouders of onder het bed dat op zolder staat, vinden zij hun enige veilige thuishaven. De hoofdpersoon gaat op zoek naar de oorzaken van zijn onrustige bestaan. In die zoektocht hoopt hij bij zijn ouders en familie de antwoorden te vinden, maar hij loopt aan tegen muren van ontkenning als hij bepaalde vragen stelt. “Ben jij besodemieterd!” is het antwoord op de vraag: “Is er een geheim in ons gezin?” Het laat Gijs niet los, hij weet het zeker, er is een geheim.
Na jaren van onzekerheid en familie-intriges komt dan eindelijk de schokkende waarheid boven tafel.
‘Besodemieterd’ (293 pagina’s, ISBN: 9789463981675) is gepubliceerd via het Mijnbestseller.nl.
Mijn held en grote voorbeeld!
Bertus Brinkman te gast bij RUR Lunchbreak
Bertus Brinkman groeide op in Rotterdam en was topambtenaar. Over zijn heftige jeugd en de gevolgen daarvan schreef hij het boek ‘Besodemieterd’. Over wat hij meemaakte en zijn boek gaat hij in gesprek met Jan Dirk Stouten en Frank Vijg in de RUR Lunchbreak.
De schrijver is Bertus Brinkman, geboren te Rotterdam. Hij heeft voor de overheid mooie (top)functies bekleed. Tegenwoordig geeft hij als zelfstandig ondernemer vanuit zijn bureau ‘www.Matchmaat.nl’ trainingen, coaching- en teambuildingsessies. Jacqueline Senden, geboren te Bocholtz, Limburg, is zijn levenspartner. Van origine is zij kunstenares. Jacqueline exploiteert en beheert het landgoed www.Gillishof.nl. Zij heeft een belangrijk deel van de redactie van dit boek voor haar rekening genomen. Het redigeerwerk is verzorgd door Sylvia Minke.
Hai Bertus
ik kan er niet over uit hoe goed ik het boek vind. Alles staat erin liefde, trauma, relatie, gewelddadigheid, misbruik, beschermend broer&zus angsten, drank … het grote geheim!
– ouders die niet meer in staat om zorg en veiligheid te bieden die een kind nodig heeft, omdat hun eigen problemen hen teveel in beslag nemen.
– ouders die onderschatten de impact die het geweld op hun kinderen heeft.
– las ook dat één van beide ouders zijn verhaal bij één van de kinderen doet, waardoor dat kind de steunpilaar van die ouder wordt.
Als moeder zijnde moest ik zo af en toe een traantje wegpinken, zoveel momenten die heel realistisch overkwamen.
– mannen die handelen vaak uit behoeften, macht of als ik jou niet kan hebben, mag jij ook niemand hebben.
– vrouwen speelt afhankelijkheid een grote rol, juiste keuzes maken, handelen soms uit wanhoop/angst/labiel/stress
Sterke moralistische boodschap vind ik hiermee, de ouders bewust te maken van de ernst van het probleem.
Erkenning en oprechte excuses … vergeven??
Uitgelezen vannacht !
Wat een heftig verhaal , wat eenzaam, sterk kind was je! Er kwamen zoveel herinneringen naar boven, gesprekken in 48 jaar … vriendschap ! Maar als je dan allemaal nu zo met deze structuur leest! Dat einde …, pffff ! Heel goed dat het nu beschreven is en jij er (hopelijk ) nu echt voor jezelf rust in kan vinden !!
Dank voor boek en het briefje erbij! ??
Hi Bertus,
Ik heb het boek in een middag en een avond uitgelezen. Leest lekker weg, knap gedaan voor een niet-beroeps schrijver. Ik herken veel en snap nu beter waarom je bent zoals je bent.
Slotvraag: is het nodig van koers te veranderen bij publicatie van jouw verhaal? Persoonlijk denk ik dat dat niet zou hoeven, maar dat de wereld daar nu (nog) niet klaar voor is. Iedereen heeft een mening en een oordeel over hoe het zou moeten, dat wordt ons meegegeven in deze maatschappij.
Erg dapper om dit verhaal te publiceren en te kiezen voor jezelf. Voor mij ben jij een van de personen waarvoor ik dankbaar ben dat ik deze op mijn levensweg tegen ben gekomen. Ik hoop je snel weer eens te ontmoeten.
Hartelijke groet
‘Besodemieterd’ van Bertus Brinkman is een heftig verhaal vanuit het hart geschreven!
Je wordt meegesleurd in het leven van Gijs en het laat je niet meer los totdat je de waarheid kent.
De ruwe bolster blanke pit Bertus Brinkman schrijft met dit boek zijn ziel en zaligheid op en raakt daarmee de lezer tot op het bot! Dit boek getuigt van een ongelofelijke moed, chapeau!!
Bertus
In 24 uur uitgelezen. Tot op de ziel geraakt. Alleen de sterken kunnen de zware lasten dragen, zonder er aan onderdoor te gaan.
Respect had ik al voor je. En hoe je het laatste hoofdstuk eindigt zegt alles over respect dat jij hebt voor ander en het leven zelf.
Dankjewel voor dit boek ?
Hallo Bertus,
net je boek uitgelezen. Wat enorm knap dat je dat op papier hebt gekregen! dat is vast een enorme klus geweest, zoals je het ook in je nawoord hebt beschreven.
Dat moet je zeker veel hebben gedaan, dat het verhaal er nu “uit” is.
Als geboren en getogen Rotterdamse betrapte ik mezelf bij het lezen erop dat ik veel van de straten voor me zag. We kwamen en komen regelmatig in de Lusthofstraat, mijn man Wim groeide op in Kralingen (Libanonweg), we zaten allebei op het Libanon.
Maar is “Chez Martin’s” de echte naam of bedoelde je Rutecks?
Ik geloof inderdaad dat er veel wordt doorgegeven van wat mensen meemaken. Ook al neem je je voor, het anders te doen dan je ouders. Goed dat je die energetische en regressietherapieën ontdekte.
Hartelijke groet en respect!
Een fijn boek.
Naast het indringende verhaal over een kleine jongen die zijn hoofd boven water probeert te houden in een gezin dat samenhangt van ruzies, is het een mooie sfeertekening van het leven in Rotterdam én in Limburg in de jaren vlak na de oorlog. Schrijnend is het om te lezen hoe onmachtig de volwassenen zijn om de kinderen een veilig thuis te bieden. Als lezer zou je in het boek willen stappen en hen door elkaar willen schudden.
Het boek leest lekker weg, ook dankzij de korte hoofdstukken. Daardoor kan je het even wegleggen en gemakkelijk weer oppakken. Prima voor in de vakantiekoffer!